Tuesday, September 7, 2010

King Of Baker, Kim Tak Goo

Bermula dari meminati suaranya, aku terjumpa lagi ini. Dari lagu, kumula mencari erti. Lagu melayu tak banyak yang berbentuk begini. Sebuah lagu yang mengisahkan satu perjuangan dalam kehidupan. Bukan tak ada, ada jer, cuma tak banyak. Contohnya lagu Ayu - hanya di Mercu. tapi aku harap lebih banyak lagu begini dan bukan hanya sekadar asyik-asyik lagu cinta, atau lagu tanpa motif yang merepek dan bahasa yang entah apa-apa.. Rindunya lagu-lagu karya Pak Ngah yang cantik gaya bahasanya..

Isk merepek ke lain pulak. Oklah berbalik kepada cerita asal, tajuk lagu ni adalah 'Hope is a Dream That Never Sleep', nyanyian Cho Kyuhyun dari kumpulan Super Junior. Kalau diselidiki makna disebalik lagu ni memang aku suka.



It doesn't matter if I get lonely. When I think about you,
a smile will flicker onto my face
It doesn't matter if there are hard times. Whenever you are happy,
my heart will be filled with joy
The world that I walk through today,
even if it‘s not easy, if I close my eyes, I could see your face once again
The dream that continues to run around me,
has turned from my side to you
Everyday, my life is like a dream
Being with you and loving you has allowed me to stand firm again
To me, the precious memories of our happiness
Will stay warm to even during the hard times
Hope is my dream that will not fall asleep
Like a shadow that's by my side,
silently you come to me
Regardless if I am in pain, whether there are lonely days,
you come to me
I don't mind if the world will make me cry,
because you are always with me
Like dust, would memories dissipate?
I smile a little, just to comfort my own heart
Everyday, my life is like a dream
Being with you and loving you has allowed me to stand firm again
To me, the precious memories of our happiness
Will stay warm to me even during hardships
Hope is my dream that will not fall asleep
Numerous times, I have stagger and fall
But I continue to stand back up
There's only one heart of mine
During hard times, you become my strength
Forever my heart will face you
I will swallow all my hurt,
and show you my smiling face
From now on, I will not be in pain anymore
Regardless of what, I'll embrace hope and realize our hope together
I'll try calling out to you in a place where I cannot reach
I will use my whole heart to love only you




Dah nama pun lagu ni dari OST drama King Of Baker, Kim Tak Goo , maka aku pun mulalah mencari-cari drama ni.

Alamak banyak pula la episod drama ni. Tak tahu nak ikut atau tidak. Kalau nak cuba tengok boleh tonton di mysoju. Belum semua episod disiarkan sebab rancangan ni masih disiarkan di Korea. Tapi dari episod awal yang aku tengok, cerita ni memang best. Sebab banyak rintangan yang kena dihadapi tapi watak utama tetap berusaha. Tapi biasalah, nama pun cerita Korea, korang akan jumpa elemen-elemen yang biasa kita jumpa dalam cerita Korea.

Anyway enjoy, kalau nak tengok cerita ni. Tak nak tengok? Saya tak paksa..
Reaksi

0 komentar:

Post a Comment